سیر سیاه چیست
احتمالاً با سیر تازه، به ویژه بو و طعم قوی آن، به خوبی آشنا هستید. آیا تا به حال در مورد سیر سیاه چیزی شنیده اید؟ سیر سیاه سیر خام تازه است که با استفاده از حرارت کم و رطوبت حدود 70 درصد در فرآیندی به نام واکنش میلارد با گذشت زمان تغییر می کند. در طی این فرآیند، حبه ها به رنگ مشکی مشخص در می آیند. بافت و طعم سیر نیز تغییر می کند. این سیر نرم تر، جویدنی تر و شیرین تر از سیر خام معمولی است.
در حالی که به نظر می رسد سیر سیاه یک پدیده جدید است، قرن هاست که وجود داشته و مورد استفاده قرار می گیرد. منشا آن مشخص نیست. یکی از دلایل محبوبیت آن این است که سیر سیاه، مانند سیر خام تازه، دارای آنتی اکسیدان ها و سایر مواد مغذی کلیدی است که می تواند به بهبود سلامت شما و جلوگیری از مشکلات جدی مرتبط با سلامتی کمک کند
فواید سلامتی در حالی که سیر سیاه دارای ترکیب فعال آلیسین کمتری نسبت به همتای خام تازه خود است، اما دارای غلظت بیشتری از بسیاری از مواد مغذی، آنتی اکسیدان ها و سایر ترکیبات مفید است. این غلظتهای بالاتر ممکن است حداقل تا حدی مسئول بسیاری از مزایای سلامتی سیر سیاه باشد
خواص شگفت انگیز سیر سیاه :
کنترل قند خون
مانند سیر خام تازه، سیر سیاه می تواند به تنظیم سطح قند خون کمک کند. کاهش قند خون بالا به پیشگیری از مشکلات جدی سلامتی مانند علائم دیابت، اختلال عملکرد کلیه و موارد دیگر کمک می کند. سطوح بالای آنتی اکسیدان موجود در سیر سیاه نیز ممکن است به جلوگیری از عوارض مرتبط با دیابت کمک کند.
محافظت از قلب
بیماری های قلبی و عروقی هم اکنون از مهمترین عوامل مرگ و میر دنیاست و در سال های اخیر ابتلا به این بیماری ها افزایش یافته است. براساس پیش بینی سازمان بهداشت جهانی، در سراسر جهان بیماری های قلبی و عروقی به عنوان مهم ترین علت مرگ تا سال ۲۰۲۰ مطرح است. عوامل خطرساز بروز بیماری های قلبی و عروقی از چند سال پیش به رسمیت شناخته شده است که عبارتند از سطح بالای لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL)، کلسترول، مصرف دخانیات، فشار خون بالا، دیابت، چاقی شکمی، استرس ها و تنش های روحی، عدم مصرف مواد غذایی سالم و طبیعی و استفاده از روغن های نامناسب و صنعتی، مصرف بیش از حد الکل و عدم فعالیت بدنی منظم. امروزه در کشور ما روزانه ۳۰۰ نفر در کشور بر اثر عوارض قلبی فوت می کنند. در چنین شرایطی که پیش بینی می شود تا ۱۰ سال آینده آمار سکته های قلبی به اوج خود برسد، داشتن یک رژیم غذایی مناسب که بتواند مشکلات مرتبط با قلب و عروق را به شیوه ای بی عارضه درمان کنند کاملا احساس می شود. گنجاندن سیر سیاه در رژیم غذایی روزانه بسیار موثر است و می تواند بدون عارضه باعث بهبود بیماری های قلبی- عروقی شود.
یکی از شناخته شده ترین فواید سیرسیاه مانند سیر خام، توانایی آن در محافظت و بهبود سلامت قلب است، حتی بر اساس برخی از تحقیقات ممکن است به همان اندازه سیر خام نیز موثر باشد.
در تحقیقی که در سال ۲۰۱۸ بر روی حیوانات انجام شد، اثرات سیر سیاه و سیر خام را در بهبودی سلامت قلب، به دنبال آسیب های ناشی از اسکیمی یا عدم تامین خون ماهیچه های قلب مقایسه کردند. نتایج جالبی که محققان به آن رسیدند این بود که سیر سیاه اثرات محافظت کننده ای از قلب نشان می دهد و در به حداقل رساندن آسیب به قلب، به همان اندازه سیر خام موثر است.
همچنین بر اساس نتایج سایر تحقیقات، سیر سیاه با کاهش سطح کلسترول و تری گلیسرید بالا، قادر به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی است.

سلامت مغز
سیر سیاه با آنتی اکسیدان های خود می تواند به کاهش التهاب در بدن و پیشگیری از بیماری های شناختی مانند بیماری آلزایمر و پارکینسون کمک کند. همچنین ممکن است به بهبود حافظه و سایر بخشهای عملکرد شناختی کمک کند.
افزایش ایمنی
با کاهش التهاب، آنتی اکسیدان های موجود در سیر سیاه می توانند به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک کنند. آنتی اکسیدان ها با رادیکال های آزاد مبارزه می کنند و از استرس اکسیداتیو که منجر به آسیب سلولی می شود جلوگیری می کنند. سیستم ایمنی سالم به این معنی است که بدن شما قادر است به طور موثرتری با عفونت ها و باکتری ها مبارزه کند.
سلامت کبد
سیر سیاه به بهبود سلامت کبد شما کمک می کند.
سیر سیاه و مبارزه به رشد سرطان
سرطان، که به عنوان یکی از عوامل اصلی مرگ در جهان شناخته شده است، نوعی بیماری مرتبط با رشد کنترل نشده یا غیر عادی سلولها و یا بافتهای بدن ما است. با افزایش تعداد شواهد گزارش شده برای اثر ضد سرطان سیر سیاه در دهه های اخیر، برخی محققان پیشنهاد کردند که سیر سیاه می تواند به عنوان یک محصول مفید در رژیم غذایی برای پیشگیری و درمان سرطان ها از سرطان معده تا سرطان خون مورد استفاده قرار گیرد. مکانیسم اثر ضد سرطانی سیر سیاه در انواع مختلفی از بیماری های سرطانی شامل القاء آپوپتوز، توقف چرخه سلول و مهار رشد و تهاجم تومور می باشد. نتایج بررسی های منظم محققان، که در “مجله بین المللی داروهای پیشگیری کننده” منتشر شد، نشان داد که مصرف سیر سیاه به طور معکوس با سرطان در ارتباط است. پس از بررسی بیست و پنج مطالعه، که بر روی بروز سرطان و استفاده از سیر متمرکز شده بودند، مشخص شد که، بیشتر نتایج حاصل از مطالعات انسانی، حیوانی و آزمایشگاهی همخوانی دارند.
یک مطالعه آزمایشگاهی دیگر در سال ۲۰۱۴ نشان داد که عصاره سیر سیاه تخمیری قادر به از بین بردن موثر رشد سلول های سرطانی روده بزرگ است. به طور مشابه، نتایج یک مطالعه آزمایشگاهی دیگر حاکی از این است که سیر سیاه تخمیری باعث کاهش رشد و گسترش سلول های سرطان خون نیز می شود. محققان معتقدند اثرات ضد سرطانی سیر سیاه بخاطر ترکیبات آنتی اکسیدانی آن است. به ویژه، ترکیبات فنولیک سیر سیاه که نسبت به سیر خام به طور قابل توجهی بیشتر است.
ترکیبات سیر سیاه به کاهش تومور مارکرها (تومور مارکر ماده موجود در خون، ادرار و یا در بعضی از بافت های بدن است که در صورت ابتلا به بیماری سرطان میتواند افزایش یابد.) مرتبط بوده و مانع افزایش رادیکال های آزاد شده، و به جلوگیری از رشد و گسترش سلول های سرطانی در بدن کمک می کند.
همچنین بر اساس نتایج بهدستآمده از مطالعهای همهگیرشناختی در چین، میزان بروز سرطانهای معده، مری و روده بزرگ در مناطقی که ساکنانش عادت به مصرف سیر تازه و سبزیجات مشابه (ترهفرنگی، پیازچه، پیاز چینی و …) دارند سه برابر کمتر از مناطقی است که ساکنانش این سبزیجات را مصرف نمیکنند. سبزیجات متعلق به سرده پیاز حاوی ترکیبات متعددی هستند که میتوانند جریان تولید و تکثیر سلولهای سرطانی را کنترل و مهار کنند.
اثرات ضد چاقی سیر سیاه
چاقی یک مشکل تهدید کننده برای سلامت عمومی مردم در همه جای دنیا حتی در کشورهای غربی و توسعهیافته است که منجر به سندروم متابولیک و بیماریهای مزمن میشود. با ترکیبی از فعالیت بدنی و تعادل رژیم غذایی سالم بین مصرف انرژی و هزینه، می توان از چاقی جلوگیری کرد. توجه داشته باشید که چندین غذای کاربردی مانند: حبوبات (نخود فرنگی، عدس، باقلا)، تمشک سیاه، سیب، زغال اخته، سنجد تلخ، آرتیشو، آووکادو، انبه، سیر و سیر سیاه برای مبارزه با چاقی بسیار اثر بخش هستند. این مواد غذایی با استفاده از چندین مکانیسم از جمله القای سیری، کاهش اشتها، تنظیم متابولیسم چربی و ترموژنز (تولید گرما در بدن) به عنوان عوامل پیشگیری از چاقی و یا داروهای درمان چاقی شناخته شده اند. در بین آنها سیر سیاه به عنوان یک عامل مهم کاهنده چربی و کاهش وزن شناخته میشود.
در سال ۲۰۱۵، مطالعه ای که توسط هکتار و همکارانش انجام شد، نشان دادند که رژیم غذایی با ۱/۵ درصد از عصاره سیر سیاه، نه تنها میتواند وزن را کاهش دهد، بلکه چربی ترانس را در یک نمونه با چربی بالا کاهش می دهد. علاوه بر این عصاره سیر سیاه دیس لیپیدمی (اختلال در سطح چربی ها)، ناشی از رژیم غذایی با چربی بالا را نیز کاهش می دهد.
همچنین محققان دیگری اثر سیر سیاه را همراه با رژیم غذایی پرچرب بررسی کرده و مشاهده کردند که چربی کل، کلسترول و تری گلیسرید در سطح پلاسما کاهش و تراکم کلسترول لیپوپروتئین (HDL) افزایش یافته است. نکته قابل توجه این است که، درمان با سیر سیاه باعث کاهش، هم گلوکز و هم انسولین در سطح پلاسما در رژیم غذایی پرچرب می شود.
علاوه بر این، سئو و همکارانش دریافتند که عصاره سیر سیاه می تواند اثر ضد چاقی و کاهش کلسترول را، همراه با ورزش، در نمونه های حیوانی تقویت کند. در این مطالعه ترکیبی از سیر سیاه و ورزش تاثیر بیشتری در کاهش چربی احشایی، چربی اپیدیدیمال و وزن کبد به نسبت گروهی که ورزش به تنهایی داشتند، نشان داد.

تاثیر سیر بر قوای جنسی
سیر جزء شش غذای مفید برای افراد است. سیر دارای منیزیم، سلنیوم و ویتامین C است. که همه این مواد مغذی برای سلامتی جنسی ضروری هستند. مطالعاتی که در دانشگاه آلاباما انجام شد، ثابت کرد که آلیسین، یک ترکیب قدرتمند موجود در سیر، جریان خون را تقویت کرده و به توانایی درحفظ نعوظ نیز کمک میکند. اختلال در نعوظ می تواند بخاطر وجود مشکلات جدی در سلامتی، از جمله دیابت، بیماری قلبی، کلسترول بالا، بیماری اسکلروز، بیماری پارکینسون و غیره باشد. در حقیقت مطالعاتی که محققان دانشگاه آلاباما در بیرمنگام انجام داده اند، حاکی از آن است که توانایی سیر در حفظ عملکرد عروق خونی باعث بهبود گردش خون می شود، که همین امر به طور غیرمستقیم ناتوانی جنسی را کنترل می کند.
فشار خون بالا و کلسترول هر دو عامل خطر آترواسکلروز، ایجاد چربی ها و مواد دیگر در دیواره شریان ها هستند و باعث انسداد جریان خون می شوند. از آنجا که آترواسکلروز به کاهش جریان خون کمک می کند، یکی از عوامل مؤثر در ناتوانی جنسی است.
همچنین دانشمندان بر اساس مطالعات دیگری بیان کردند که، سیر بر سطح تستوسترون در بدن موثر است. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد سیر، زمانیکه با یک رژیم غذایی سرشار از پروتئین ترکیب شود باعث افزایش ترشح تستوسترون در بدن می شود. شما می توانید از عصاره یا مکمل های سیر (البته هنوز دوز مصرفی دقیق آن مشخص نشده است) در رژیم غذایی خود استفاده کنید تا به نتیجه دلخواه خود برسید.
سیر همچنین باعث افزایش ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصدی اکسید نیتریک می شود. اکسید نیتریک نقش مهمی در سلامتی بدن بازی می کند. این ماده شیمیایی به گشادی عروق کمک می کند و سبب می شود عضلات داخل عروق سفت نباشند. همین امر باعث می شود خون به طور موثر در بدن گردش یابد. مساله مهمی که شما باید در وهله اول به آن اهمیت دهید، این است که سنتز و عمل اکسید نیتریک، یکی از مکانیسم های اصلی عملکرد نعوظ است. مطالعه انسانی که در سال ۲۰۰۷ توسط موسسه تحقیقات دارویی آلبانی (نیویورک، ایالات متحده آمریکا) انجام شد، نشان داد که مصرف ۲/۵ گرم سیر در روز می تواند منجر به افزایش دو برابری (۱۰۰درصد) اکسید نیتریک شود. علاوه بر این، هنگامی که سیر با ویتامین C به صورت روزانه (با دوز ۲ گرم در روز) مصرف شد، افزایش سطح اکسید نیتریک حتی بیشتر (نزدیک به ۲۰۰ درصد) بود.
سیر سیاه به عنوان محصولی که از تخمیر سیر خام به دست می آید، با داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی، فنولیک، مواد معدنی و اسید آمینه هایی که چندیدن برابر بیشتر از سیر خام است می تواند در تقویت قوای جنسی همچنین درمان ناباروری افراد بسیار موثرتر باشد.
تقویت سیستم ایمنی با سیر سیاه
سیستم ایمنی بدن، نقش اساسی در سلامت کلی شما دارد. کار سیستم ایمنی محافظت از بدن در برابر بیماری ها و عفونت ها است و حتی می تواند به جلوگیری از بیماری های مزمن نیز کمک کند. سلولهای سیستم ایمنی (یعنی گلبول سفید) از طریق خون در سراسر بدن جریان دارد و در اندامهای مختلفی، از جمله مغز استخوان، غدهی تیموس، غدد لنفاوی و طحال نیز دیده میشود.
آنتی اکسیدان های موجود در سیر سیاه، ایمنی شما را از طریق مبارزه با رادیکال های آزاد، کاهش التهاب و جلوگیری از آسیب اکسیداتیو به سلول های بدن تقویت می کنند.
یک مطالعه آزمایشگاهی در سال ۲۰۱۲ تفاوت بین سیر سیاه و سیر خام و اثرات آنها بر عملکرد سیستم ایمنی را مورد بررسی قرار داد. سیر سیاه نه تنها قویترین خاصیت ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی را به نمایش گذاشت بلکه در تحریک سیستم ایمنی نیز تاثیر قدرتمندتری داشت.
این فواید تقویت کننده سیستم ایمنی می تواند در چندین جنبه اثرات گسترده ای بر سلامت داشته باشد و ممکن است در درمان همه چیز، از آلرژی تا اختلالات خود ایمنی و عفونت های حاد و همینطور مقابله با ویروس هایی مانند کووید-۱۹، کمک کند.
ترکیبات پروتئینی سیر سیاه
به طور کلی سیر تازه دارای ۱/۵ تا ۲/۱ درصد پروتئین در وزن تر و آمینو اسیدهای آزاد فراوان بسته به واریته و محیط رشد سیر است. گلوتامین، آسپاراژین و اسید گلوتامیک فراوان ترین آمینو اسیدهای موجود در سیر هستند که دارای برخی آمینو اسیدهای ضروری، لیزین، تریپتوفان و والین هستند (Lee and Harnly, 2005). تغییر شکل پروتئین ها هنگامی که سیر تازه در دمای بالا به سیر سیاه فرآوری می شود، امکان پذیر می شود و برخی از اسید آمینه های آزاد در واکنش میلارد شرکت می کنند.
مشخصات آمینو اسیدها به طور ویژه ای، با شرایط فرآوری سیر سیاه از سیر تازه، متفاوت است. تغییرات مقدار کلی ۱۸ نوع آمینواسید ضروری آزاد، متغیر است و با افزایش مقدار تعدادی از آمینو اسیدها (از جمله لوسین، ایزولوسین، فنیل آلانین، اسید آسپارتیک، آلانین، سیستئین و والین) و با کاهش محتوای برخی آمینواسیدهای دیگر همراه است.
اس آلیل سیستئین، یک ترکیب حاوی آمینو اسید، بسیار قابل توجه است، زیرا این ترکیب بیولوژیکی فعال و مفید از نظر سلامتی در هر دو سیر تازه و سیر سیاه وجود دارد و فراوان ترین آنتی اکسیدان موجود در سیر سیاه است (Kodera et al, 2002). مقدار اس آلیل سیستئین اندازه گیری شده در سیر تازه با استفاده از HPLC فلوئورسنس، ۲۱/۵۲ میکروگرم در گرم و با استفاده از HPLC ماوراءبنفش ۲۲/۷۳ میکروگرم در گرم وزن تازه بود (Bae, Cho, Won, Lee, and Park, 2012) و با توجه به میزان واقعی فرآیند حرارتی، ممکن است بطور قابل توجهی افزایش یابد و چهار تا شش برابر بیشتر از مقدار آن در سیر تازه برسد.
یکی دیگر از آمینو اسیدهای مهم بیولوژیکی اسید آمینوبوتیریک (GABA)، یک اسید آمینه غیر پروتیینی است که محتوای آن در طول تولید سیر سیاه، احتمالاً به دلیل آسیب اسیدهای آمینه و درگیر شدن در واکنش های غیرآنزیمی قهوه ای، کاهش می یابد (MolinaCalle, de Medina, Priego-Capote, and de Castro., 2017).